Ravinnosta saatu ylimääräinen energia varastoituu kehoomme rasvana. Rasvaa kertyy ihon alle sekä sisäelimiin, ja niin maksakin ottaa siitä osansa. Maksaan kertynyt rasva aiheuttaa meille länsimaalaisten yleisimmän maksasairauden. Mitä sinä tiedät oman maksasi tilasta? On olemassa tunnusmerkkejä, joihin kannattaa hieman kiinnittää huomiota, jos oma terveys kiinnostaa. Ja nyt kerron sinulle, mitä sinun tulisi tietää hyvin yleisestä, osittain piilevästä sairaudesta nimeltä rasvamaksa.
Suurin riskitekijä on vyötärölihavuus
Maksasairaudet yhdistetään usein vain alkoholiin, mutta rasvamaksa saattaa kehittyä myös vähemmän alkoholia käyttävälle henkilölle. Riskitekijöitä on useita, mm. vyötärölihavuus, perintötekijät, aikuistyypin diabetes, lääkehoito, liikkumattomuus sekä runsas sokeri ja tyydyttynyt rasva ruokavaliossa. Jos henkilön alkoholinkulutus ylittää kahden annoksen päivärajan, katsotaan rasvamaksa silloin alkoholiperäiseksi. Myös lapset ovat vaarassa sairastua rasvamaksaan, varsinkin jos sokerisia virvoitusjuomia käytetään runsaasti ja on jo hiukan kertynyt ylimääräistä painoa, eikä liikkuminen ole säännöllistä.
Vyötärölihavuuden rajoina pidetään naisilla 88 senttiä ja miehillä 102 senttiä. Mittaaminen tapahtuu kylkiluiden ja lantioluiden välistä, hieman navan yläpuolelta. Miltä mittanauhan tulos sinun vatsallasi näyttää?
Mutta jo pienet muutokset parempaan auttavat
Maksa siis rasvoittuu epäterveellisen ruokavalion seurauksena ja laajenee. Vaikka vyötärönympäryksesi ei olisi riskilukemissa, saattaa maksasi silti olla rasvoittunut, etkä ole huomannut sitä mitenkään. Ehkä vatsasi on kipeä toisinaan, tai sitten ei. Rasvoittunut maksa todetaan verikokeilla ja ultralla. Varsinaista lääkitystä rasvamaksaan ei valitettavasti ole olemassa. Ylipainoiselle jo 10 prosentin painonpudotus auttaa, koska maksan rasva palaa helpommin kuin rasvakudos muualta kehosta. Liian nopeaa painonpudotusta ei kuitenkaan suositella, koska se voi pahentaa maksan tilaa ja aiheuttaa lisää rasvoittumista. Siksi myös normaalipainoisella saattaa olla rasvoittunut maksa.
10 % vuodessa on hyvä vauhti tiputtaa painoa, jos on runsaasti pudotettavaa. Käytännössä siis esim. 120 kiloiselle 12 kg vuoden aikana, eli 1 kg kuukaudessa. Hyvin maltillinen tahti, johon jokainen kyllä pystyy niin halutessaan.
Puhdas rasvamaksa ei välttämättä aiheuta oireita; maksaan ei ole kehittynyt vielä tulehdustilaa eikä sidekudosta. Oireena saattaa olla vatsakipuja, johtuen siitä että maksa on laajentunut. Pitkään jatkuva rasvamaksa kuitenkin nostaa mm. maksasyövän riskiä, ja vuosien saatossa jos sidekudosta kasvaa ja maksan arpeutuminen jatkuu, voi sairaus edetä maksakirroosiin ja maksan toiminnan heikkenemiseen.
Millä muutoksilla eteenpäin?
Lääkehoidon sijaan on siis lähdettävä muuttamaan elintapoja terveellisempään suuntaan. Eläinrasvat vaihdetaan kasvipohjaisiin ja suositaan rasvaisia kaloja ja runsaskuituisia hiilihydraatteja. Lisätään ruokavalioon kasviksia, marjoja ja hedelmiä ja vaihdetaan leivät täysjyväviljaisiin. Vähennetään vähäkuituisten hiilihydraattien käyttöä ja vältetään sokeria ja sokeroituja tuotteita. Sydänmerkityt tuotteet ovat hyvä johtolanka ruokaostoksille.
Ja vaikkei alkoholi olisikaan alkuperäinen syy rasvamaksan kehittymiselle, lisää se riskiä sairauden etenemiselle, ja siksi sen käyttöä tulisi vähentää. Säännöllinen liikunta vähentää myös maksan rasvaa, ja suositeltu liikkumisen määrä onkin 3-5 kertaa viikossa, kahdesta kolmeen tuntiin vähintään viikon aikana.
Jos sinulla on jo todettu rasvamaksa, kannattaa tilannetta seurata, ettei sairaus pääse etenemään. Mieti miten saisit ruokavaliota parannettua, kiinnitä erityisesti huomiota tyydyttyneen rasvan saantiin. Tupakointi voi myös pahentaa rasvamaksan tilaa ja tässä kohtaa olisikin hyvä miettiä, olisiko tämä jo hyvä syy lopettamiselle. Usein rasvamaksadiagnoosin saanut henkilö on jo aiemmin saanut lääkityksen johonkin muuhun riskitekijöinä pidettävään sairauteen, ja silloin on tietysti hyvä pitää se lääkitys kunnossa. Olisiko rasvamaksa se viimeinen motivaattori sinulle aloittaa uusi terveellisempi elämä?